Steeds meer antwoorden op steeds meer vragen

antwoorden en vragen

“Wat vinden jullie van microfinanciering? Jullie moeten ondertussen experts zijn.” Het is zondagochtend. We zitten aan ons ontbijt op het dakterras van het hotel. We krijgen de vraag van een Duitse hotelgast naast ons aan de  ontbijttafel. We hebben hem in het kort verteld wat we hier in Oost-Afrika aan het doen zijn. Hij vertelt ons geld te hebben gegeven aan een microkredietorganisatie en vraagt zich af of dat een goed idee was.

We moeten even verlegen lachen om het woord ‘experts’. Zijn we dat? Hebben de afgelopen drie maanden ons voldoende kennis en inzichten gegeven om deze man van een gedegen antwoord te voorzien?

 Versleten kantoor

In gedachten vliegen we terug langs initiatieven die we bezocht hebben. We zien ons weer zitten in het versleten kantoor van een Burundese microcfinancierder. De nep-lederen bank, de  glazen tafel en rinkelende telefoon op de achtergrond terwijl de directeur in een mix van Engels en Frans aan ons uitlegt waarom de rente voor microcredieten soms wel 16 procent is. “We zijn veel geld kwijt aan de intensieve begeleiding die we geven aan onze klanten om ervoor te zorgen dat het geld dat we ze lenen goed besteed wordt.”

Onze gedachten nemen ons mee naar de veranda van Ietje van Hintum. Met KenyaCare probeerd zij HIV-positieve, alleenstaande moeders weer een gevoel van eigenwaarde te geven en naar zelfstandigheid te begeleiden. Zij legt ons uit hoe moeilijk het is om de vrouwen een succesvol berdrijfje op te laten bouwen. Zodra een van hun  kinderen ziek wordt, gaat het kleine beetje opgebouwde bedrijfskapitaal zo naar de doktersrekening. En kapot is de zaak.

 Waslijntje

We zien de kleine lemen hutjes weer voor ons waar veel mensen in wonen langs de Keniaanse kust.Binnen niet meer dan een waslijntje met een paar kledingstukken en op de grond wat stukken foam die ooit een matras hebben gevormd. Hoeveel obstakels en potentiele risico’s treffen deze mensen wel niet waardoor hun business  gemakkelijk kan omvallen, als het al van de grond komt. Waarna onze gedachten verder vliegen naar Leo en Herma die er daarom voor kiezen juist niet met de allerarmsten te werken, maar met mensen een net iets stabieler leven hebben opgebouwd.

Terwijl de herinneringen aan ons voorbij trekken, merken we hoe waardevol onze gesprekken zijn geweest met initiatiefnemers, hun lokale partners en begunstigden. En hoe goed het is dat we met onze eigen ogen de projecten kunnen zien en de omgeving waarin de initiatiefnemers werken.

Gemiste attracties

We hebben verhalen gehoord en projecten gezien die voor de meeste toeristen niet zomaar zichtbaar worden. Daar tegenover staat dat wij heel wat prachtige ‘attracties’ die Oost-Afrika te bieden heeft hebben gemist. “Al bijna een week op Zanzibar en nog geen enkele tour gedaan?” reageert menig gids die ons hier op straat aanspreekt verbaast.

Maar het zijn de verhalen en de initiatieven die we hebben opgezocht die ons nu in staat stellen een antwoord te formuleren voor deze Duitse hotelgast. Op de vraag of microfinanciering wel of geen goed idee is, bestaat wat ons betreft geen simpel ja of nee. Het antwoord dat we geven bestaat uit voorbeelden en dilemma’s die we zelf zijn tegengekomen. Die we samen en met anderen hebben besproken. Het kan geen simpel antwoord zijn, omdat juist de context zo belangrijk is als je wil weten waarom iets wel of niet werkt. Een context die we bij elk project zelf hebben kunnen ervaren, op zoek naar het antwoord op onze vraag: wat brengt kleinschalige ontwikkelingssamenwerking teweeg?

One thought on “Steeds meer antwoorden op steeds meer vragen

  1. Lieve Maaike en Guido,

    Dank voor jullie indrukwekkende, levendig geschreven verhalen. We zien uit naar het boek! Nog een kleine maand te gaan…..goede reis verder.

    5 mei groet uit winderig Heiloo, x Janus en cleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>